מה זה תריסי רפפה? האם שלבי התריסים הם קבועים במקומם או שניתן לפתוח ולסגור אותם? מהם היתרונות ומהם החסרונות של תריסים אלה על פני תריסי גלילה, שנחשבים לתריסים הפופולאריים ביותר לשימוש ביתי? כיצד ניתן להשתמש בתריסים אלה כפריטי עיצוב ולאילו סגנונות עיצוב הם מתאימים יותר? האם ישנם חדרים ספציפיים בבית בהם נהוג להשתמש בתריסי הרפפה יותר מאשר חדרים אחרים? כל התשובות לכל השאלות, בשורות הבאות.
מה זה בעצם תריסי רפפה?
בניגוד לתריסי גלילה בהם נגללים שלבי התריס על פני ציר המותקן מעל מפתח החלון וניתנים לפרישה או לגלילה באמצעות מנוע חשמלי או רצועת תריס, תריסי רפפה הם תריסים שבהם שלבי התריס פרושים באופן קבוע לאורך גובה מסגרת התריס. המשמעות היא שתריס רפפה הוא תריס הנתון בתוך מסגרת קבועה הנתונה בתוך מפתח החלון, ממש כמו מסגרת חלון או מסגרת רשת, רק שבתריס הרפפה, את הזגוגית או את הרשת מחליפים שלבי התריס. פתיחה וסגירה של שלבי התריס על מנת לאפשר או למנוע חדירת אור ואוויר, מתבצעות בשתי תצורות אפשריות:
הסטה של מסגרת התריס – תריסי רפפה יכולים להגיע במודל ציר או במודל הזזה. במודל הציר, ניתן לפתוח את תריס הרפפה ממש כפי שפותחים חלון ציר ובכך לחשוף את מפתח החלון למעבר אור ואוויר. במודל ההזזה, ניתן להזיז את מסגרת התריס לאורך מסילת ההזזה על מנת ליצור פתיחה או סגירה למעבר אור ואוויר.
הטיית שלבי התריס – בתריסי רפפה, מותקנים כאמור שלבי התריס באופן קבוע לאורך גובה מסגרת התריס. כל שלב מותקן על גבי ציר קטן העובר במרכזו וכל הצירים מחוברים זה אל זה באמצעות מוט מתכת דק העובר בצורה אנכית בין כל הצירים. באמצעות הרמה או הורדה של ידית המותקת בצידי התריס, ניתן לסובב את כל הצירים יחד ובכך לשנות את זווית השלבים למנח אנכי מלא באופן שסוגר את התריס באופן מלא, או למנח מאוזן מלא באופן שפותח את התריס באופן מלא. יחד עם זאת, גם בתצורה פתוחה לחלוטין, שלבי התריס עדיין פרושים לאורך גובה המסגרת ומגבילים במעט את חדירת האור.
מהם היתרונות ומהם החסרונות של תריסי רפפה?
היתרון המובהק של תריסי רפפה הוא ייתור הצורך בארגז תריס מעל מפתח החלון. בין שבגלל מגבלות מבניות פיזיות ובין שבגלל העדפות עיצוב, ישנם מצבים בהם אנו לא מעוניינים בשילוב ארגז תריס מעל מפתח החלון אך בכל זאת רוצים ליהנות מהפונקציונליות של תריס כחוסם מעבר של אור ואוויר. במקרה כזה, ניתן להתקין תריס רפפה שאינו עושה שימוש במרחב נוסף פרט למרחב שלו עצמו. יתרון נוסף של תריסי רפפה או קלות התפעול שלהם – פתיחת וסגירת התריס מבוצעת באמצעות הזזת ידית בתשעים מעלות מעלה או מטה ללא הצורך בגלילת תריס שלם סביב צירו, כפי שמתרחש בתריסי גלילה.
החסרון המרכזי של תריסי רפפה הוא שהתריס נוכח במפתח החלון בכל עת וגם במצב פתוח מלא, אינו מאפשר מעבר חופשי של אור כפי שניתן להשיג בתריסי גלילה המאפשרים פתיחה מוחלטת של מפתח החלון למעבר אור ואוויר. בתריסי רפפה המבוססים על מודל ציר, ניתן להסיט את התריס באופן מוחלט שיוצר פתיחה מלאה של מפתח החלון אך יש לקחת בחשבון את המרחב שתופס התריס הפתוח כאשר פותחים אותו כלפי חוץ ואת החשיפה שלו לרוחות ופגעי מזג אוויר כאשר פותחים אותו כלפי חוץ.
באילו חדרים נהוג להשתמש בתריסי רפפה?
בבנייה הסטנדרטית יישום תריסי רפפה הוא שכיח בעיקר בחדרי מטבח וחדרי שירותים. בחדרי מטבח נובעת ההעדפה לתריסים אלה בגלל חוסר במקום להוספת ארגז תריס ובחדרי שירותים היא נובעת גם מהיעדר שטח קיר פנוי לארגז תריס וגם מהצורך לשמור על פרטיות גם כאשר התריס פתוח. יחד עם זאת, תריסי רפפה יכולים להיות מיושמים בכל אחד מחדרי הבית וכיום ישנם עיצובים יוצאי דופן של תריסים אלה עם מסגרות אלומיניום ועץ מעוצבות, ועם שלבים מעוצבים (לא בתצורה הבסיסית של שלבי תריס פלסטיים).
בעבר הרחוק, לפני פיתוח תריסי הגלילה, היוו תריסי רפפה הפתרון היחיד הקיים ולכן ביישום תריסי רפפה מעוצבים כיום יש אלמנט נוסטלגי שמתאים מאוד לעיצובים כפריים, במיוחד כשהם מיושמים במודל של פתיחת ציר כלפי חוץ וכאשר נעשה שימוש בשלבי עץ דקים וקבועים (פתיחת התריס אפשרית רק באמצעות הסטתו. השלבים עצמם קבועים במקומם).
תריסי רפפה מיוצרים היום בעיקר מאלומיניום ועץ. באלומיניום קיימים דגמים סטנדרטיים המסופקים כברירת מחדל בדירות חדשות מקבלן. אם אלו התריסים שאתם מחפשים, אתם יכולים לבצע הזמנה באופן עצמאי, אבל אם אתם מעוניינים בשילוב תריסי רפפה שיעניקו למרחב הביתי נופך עיצובי, אולי כפרי, אתם רוצים לעבור את התהליך של בחירת התריסים והתכנון שלהם בליווי גורם מקצועי בדמותו של מעצב פנים. מעצב הפנים יבטיח שאתם עושים את הבחירות שלכם על פי עקרונות העיצוב המקצועיים ושתשיגו בסופו של דבר, את המטרה העיצובית הדרושה לכם.